Over de film

Ontstaan

Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland sloegen de handen ineen voor het kortfilmproject “De slag om de Schelde”. Deze historische bevrijdingsoperatie uit 1944, is een schatkamer vol met filmische invalshoeken en verhalen. De slag draaide om het ontzetten van de Westerschelde en was een complexe militaire operatie met grote gevolgen voor de inwoners van Zeeland en haar grensgebieden.

Daarbij werden filmmakers uitgenodigd hun filmplannen voor een korte film in te leveren. Uit 45 landelijke inzendingen zijn vijf regisseurs gekozen die ieder een budget van 10.000 euro incl. btw kregen om hun korte film te maken over de Slag om de Schelde. In mei 2020 vinden de première’s plaats in het geheel vernieuwde Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Waarom een korte film?
Korte films geven de mogelijkheid een veelvoud aan vensters en invalshoeken te laten ontstaan, die aansluiten bij de impact van de Slag om de Schelde. Hieronder vallen de aanzienlijke consequenties voor onder andere bevolking, strijders, overwonnenen, landschappen, dorpen en steden destijds. Talentvolle, aankomende filmmakers zijn bij uitstek geschikt om de Slag om de Schelde op een nieuwe manier te duiden voor de jongere en oudere generaties. De nieuwe generatie filmmakers is in staat de relevantie van de geschiedenis opnieuw uit te vinden, met de blik van nu, voor de kijkers van nu.

“De nieuwe generatie filmmakers is in staat de relevantie van de geschiedenis opnieuw uit te vinden, met de blik van nu, voor de kijkers van nu.”

WIETSKE DE KLERK, PROJECTLEIDER FILMALOT

Doel van het project

Het doel van het project is drieledig. Ten eerste aankomende filmmakers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren. Ten tweede het publiek op een nieuwe manier te laten kennismaken met de Slag om de Schelde. En ten derde een passende bijdrage leveren aan het geheel van herdenkingen, 75 jaar na de bevrijding. Op deze manier brengt het project talentontwikkeling en educatie bij elkaar op een nieuwe, relevante manier.